Επεμβάσεις Σπονδυλικής Στήλης | Νευροχειρουργός Θωμαΐδης Τρύφων στη Θεσσαλονίκη

 
 
 
 

Οσφυϊκή Δισκοκήλη (τύποι δισκετομής)

 
Η Οσφυϊκή δισκοκήλη αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία οσφυαλγίας και ισχιαλγίας στον πληθυσμό.

Η αρχική αντιμετώπισή κατά την οξεία φάση είναι συντηρητική , επί εμμονής όμως των συμπτωμάτων πέραν του μηνός ή επι νευρολογικής επιδείνωσης συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστα επεμβατικούς μεθόδους όπως η δισκοπλαστική (discogel) ή ενδοσκοπική δισκεκτομή ( διατρηματική ή διαμεσοτόξια) καθώς και η gold standard μέθοδος της οσφυϊκής μικροδισκεκτομής με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (αναλόγως της κλινικής συμπτωματολογίας , των ανατομικών χαρακτηριστικών της κήλης και των χειρισμών που επιτρέπει ο κάθε ασθενής).

Βασικό πλεονέκτημα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων είναι :
 
 
 
 
 
Η εξάλειψη σχεδόν του μετεγχειρητικού πόνου
 
 
 
 
 
 
 
 
Η άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα
 
 
 
 
 
 
 
 
Η ελαχιστοποίηση των ποσοστών περιεγχειρητικής και μετεγχειρητικής νοσηρότητας (αιμορραγία – φλεγμονή – υποτροπή)
 
 
 
 
 
 
 
 
Η ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο
 
 
 
 
 
 
 
 
Η ταχεία επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες.
 
 
 
 
Σε όλες τις περιπτώσεις ο ασθενής κινητοποιείται μετά από μερικές ώρες και το βράδυ της ίδιας μέρας λαμβάνει εξιτήριο.
 
 
 

Αυχενική Δισκοκήλη – Αυχενική Μικροδισκεκτομή

 
Η αυχενική δισκοκήλη αποτελεί το συνηθέστερο αίτιο αυχεναλγίας και βραχυαλγίας (πόνος στο χέρι) όπως επίσης στάσης και αίτιο αυχενικής μυελοπάθειας (δυσχέρεια βάδισης , αδυναμία συλληπτικών κινήσεων – απώλεια ούρων και γενικότερα ελέγχου σφιγκτήρων ) σε κεντρικές αυχενικές δισκοκήλες.
Η αρχική αντιμετώπιση αν το πρωτεύον σύμπτωμα είναι η ριζαλγία – αυχεναλγία είναι συντηρητική. Επί εμμονής των συμπτωμάτων , νευρολογικής επιδείνωσης ή συχνών υποτροπών συνιστάται η χειρουργική αποκατάσταση με αυχενική μικροδισκεκτομή με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου.
Ο ασθενής κινητοποιείται εντός μερικών ωρών και εξέρχεται εντός 24 ωρών , με άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.
 
 
 
 
 

Οσφυϊκή Σπονδυλοδεσία

 
Σε περιπτώσεις αστάθειας της σπονδυλικής στήλης , παραμορφώσεων ( π.χ σκολίωση , κύφωση) βαριάς στένωσης που απαιτεί ευρεία αποσυμπίεση με πεταλεκτομές καθώς και ασταθών καταγμάτων συνίσταται η αντιμετώπιση με σπονδυλοδεσία.

Η συνηθέστερη προτιμώμενη μέθοδος είναι η οπίσθια σπονδυλοδεσία με κολχίες (βίδες) ή ράβδους και διενεργείται είτε με την κλασσική ανοιχτή μέθοδο είτε διαδερμικά (διαδερμική σπονδυλοδεσία) αναλόγως της παθολογίας.

Η τοποθέτηση των υλικών γίνεται με συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο είτε με τη βοήθεια νευροπλοήγησης (navigation) , υπό συνεχή καταγραφή (νευροπαρακολούθηση).

Σε λίγες ώρες ο ασθενής κινητοποιείται και σε 48 ώρες λαμβάνει εξιτήριο.
 
 
 

Οσφυϊκή Στένωση

 
Αποτελεί σύνηθες αίτιο οσφυαλγίας και αδυναμίας βάδισης ( νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα) όταν προεξέχει η κεντρική στένωση αλλά και αίτιο ισχιαλγίας όταν συναντούμε πλάγια στένωση.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στην αποσυμπίεση με πεταλεκτομή σε παθολογία κεντρικής στένωσης είτε με τρηματεκτομή σε πλάγια στένωση , με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκοπίου ή ενδοσκοπίου (Ενδοσκοπική τρηματεκτομή – αποσυμπίεση).

Σε λίγες ώρες ο ασθενής κινητοποιείται και σε 24 ώρες ή ακόμη και νωρίτερα λαμβάνει εξιτήριο.
 
 
 

Όγκοι Σπονδυλικής Στήλης

 
Οι όγκοι σπονδυλικής στήλης χωρίζονται σε
 
 
 
 
 
Εξωσκληρίδιους (πρωτοπαθείς και οστικές μεταστάσεις)
 
 
 
 
 
 
 
 
Ενδοσκληρίδιους (εξωμυελικούς , με κύριους εκπροσώπους τα μηνιγγιώματα και τα νευρινώματα και ενδομυελικούς , όπως γλοιώματα , επενδυμώματα , αιμαγγειοβλαστώματα.
 
 
 
 
Το σύνολο σχεδόν των ενδοσκληρίδιων όγκων μπορεί να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια εντοπιστικών μέσων (C ARM) , νευροπλοήγησης (navigation) και τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου.Στους όγκους των οστών παρέχεται η δυνατότητα πλήρους εξαίρεσης είτε η δυνατότητα βιοψίας με διαδερμικές μεθόδους και καθορισμό θεραπευτική πρωτοκόλλου σε συνεργασία με θεράποντες ογκολόγους.
 
 
 
 
 
 

Κυφοπλαστική

 

Κάταγμα σπονδυλικής στήλης – κυφοπλαστική / σπονδυλοπλαστική

 
Σε σταθερά κατάγματα των σωμάτων των σπονδύλων καθώς και σε περιπτώσεις οστεολυτικών βλαβών ( μετάσταση , πολλαπλό μυέλωμα , λέμφωμα ) , όπως επίσης και σε οστεοπορωτικά κατάγματα των σωμάτων των σπονδύλων η προτεινόμενη αντιμετώπιση είναι η διαδερμική κυφοπλαστική ή σπονδυλοπλαστική του πάσχοντος σπονδυλικού σώματος με έγχυση κονιάματος (τσιμέντο).

Η κυφοπλαστική και η σπονδυλοπλαστική αποτελούν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που γίνονται με τοπική αναισθησία και καταστολή . Διαρκούν ελάχιστα λεπτά και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες με άμεση ανακούφιση από τον πόνο και ταχεία επάνοδο στις δραστηριότητες του.